Monthly Archives: July 2020

IZLOŽBA pod MASKAMA

Ovogodišnja Kolektivna izložba LETO-u-BEOGRADU_2020 je izuzetna po mnogo čemu:

 1. realizujemo je u uslovima ’ludnice’ oko KORONE, a poslednjih dana i uz proteste koji su protkani prekomernim nasiljem vlasti: policijom, suzavcem, psima, konjima, oklopnim vozilima i specijalnim antiterorističkim jedinicamaOTVARANJE_tenis
 2. posle dve izložbe, koje smo realizovali u digitalnom formatu tokom policijskog časa i izolacije, po proglašenju vlasti da smo „pobedili Koronu“ i farse sa izborima, obeležili smo 12 rođendan i vratili se uobičajenom izložbenom formatu sa 20 radova različitih tehnika i poetika OTVARANJE
 3. kao što vidite bilo nas je manje od 10, sa sve maskama i nismo prošli kao kolega iz ULUS-a koji su svi kažnjeni jer ih je prošle sedmice, na otvaranju izložbe, bilo 13!?OTVARANJE_DC
 4. atmosfera oko zabrana u vezi sa Koronom je mnoge autore dovela u situaciju da nisu spremni da rade, da imaju probleme i da nemaju inspiraciju. Upravo to je razlog da su nam se javljale koleginice i kolege i izvinjavali što nemaju ništa za izlaganje ..
 5. Vesni DONOVIĆ, pobednici prošlogodišnjeg LETA-u-SRBIJI_2019 smo realizovali samostalnu izložbu:01 zid
 6. kako čujemo sve je više izložbenih prostora, galerija, domova kulture i ostalih koji otkazuju sva likovna dešavanja do daljnjeg, pa i do kraja godine!?

  Poštovani posetioci i saradnici,
  Obaveštavamo vas da Kulturni centar Pančeva privremeno obustavlja sve programe, u skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o zabrani javnih okupljanja u zatvorenim prostorima zbog sprečavanja širenja virusa COVID 19 (korona). Kupljene ulaznice možete zameniti za vaš novac na biletarnici Kulturnog centra (ponedeljak – sreda: od 9 do 21h, četvrtak – nedelja: od 16 do 21h).

  Nove informacije o programima objavićemo blagovremeno, na našem sajtu i društvenim mrežama. Hvala na razumevanju.
  Kulturni centar Pančevo

 7. mi nećemo upasti u tu zamku i nastavićemo redovno da realizujemo naše programe – koliko nam direktno uslovi dozvole. Ovim ćemo omogućiti našim autorima da se vrate u redovne koloseke stvaranja..
  Za sada još nismo dobili konkretan odgovor oko septembarske Izložbe na Slaviji, zbog Korone .. na vama je da budete spremni, pa ako bude dozvoljeno izlaganje da imamo šta da pokažemo! Na prošlogodišnjoj izložbi, koja je organizovana sa ASA-om, je učestvovalo oko 220 autora, sa preko 400 radova.

DOBRO DOŠLI na DEŠAVANJA ArtCENTRA!

У славу Љубави _ Весне ДОНОВИЋ ПЕТРОВИЋ

У понедељак је отворена 3. самостална изложба Весне ДОНОВИЋ ПЕТРОВИЋ у Изложбеном простору ROYAL, Скадарска #8 – Београд.

Пред вама је текст Душана МИЛОВАНОВИЋА посвећен Весни у поводу изложбе која је требала да се отвори крајем марта, а одложена је због короне.

01 zid

У славу Љубави 

Или – колико то ти имена имаш? Љубави. И облика, боја, звукова, укуса, мириса, дамара, осећаја..? И како све можеш да се представиш, пред  знатижељнима, тебе жељнима? Таква  питања искре док листамо три пуначка фолдера са ликовним упризорењима Весне Доновић, до јуче особе којој су кистови, оловке, платна, папири, боје биле тек драги, али и далеки појмови.   Но, чим их се дохватила – отпочеле су серије експлозија, ватромета, каскаде, водопади, валови, читава мала љупка мора… натопљени с толико позитивне енергије да се и срце камено (стамено) пред њима почиње да крави, отопљава, мења првобитну природу своју. И све око њених платана, папира… односно дела – постаје исходиште Доброте и Лепоте, као у каквом старом, драгом и благом сну, древнога сневача, што на јаву износи тек половину уоченог. И успут – нигде ни трунке околосвакидашње ”збиље”; никако они ”зној, крв и сузе” у које покушавају, већ век и по, да нас убеде како је то (све) што је Уметности неопходно. Могуће – њиховој; али оној правој, нашој, Весниној – никако и – ни по коју цену. Овде се управо одвија чаролија пред  посматрачем (удубљивачем), која свакога чини бољим но када је пред та дела стао. Као што је ред и ”Како Господ заповеда”, и што је одувек Уметности циљ и био. И остао!

02 zid

                А, у ствари! Све док се није ”вратила кући”, или ти – у Уметност – вазда је гледала, збирала, акумулисала, читала, учила, сазнавала… И када је отклоњена пресија основне професије – разбокорала се, разгранала, пролистала и расцветала се Критична маса свега сабраног и отпочело је племенито претакање уоченог – дубоко проживљеног, уосећеног… на плохе, отпочињући, настављајући, градећи нове алгоритмове  и уподобљења Хамачандриног  (или) Фибоначијевог низа, Златног пресека и ко зна све којих универзалних, божанских и заувек датих правила, по којима се све у (не)појмљивој Васељени гради, креће, пева или се растаче. ..

                Уметнички, не мали опус госпође Доновић краси низ врлина а ми ћемо додирнути тек оне које смо обсервирали и (чини нам се) довољно разумели. Њено сликаство обилује метафорама, што ће рећи да иза њега стоји лице наоружано богатим животним искуством, запечаћено и успут виђеним и, у менталном смислу – сасвим обрађеним чињеницама, стањима, атмосферама… Добар део овог стваралаштва, у том правцу могли бисмо дакле, с правом да означимо као символично. Даље, оно је набијено обиљем, јасних али понекад и прикривених фантазама, што долазе из размеђе сна и јаве.  На први поглед – рекли бисмо – лирска душа, али дубље загледање открива и колоплете измешаних стања, где понекад надгорњава и незаобилазно епско. Дубоко погрузивање у цртеж, Мајку Ликовности држи нас у уверењу да аутор још није достигао парнаске висине, што се перфекције у реализацији тиче; али – Боже здравља, сваким даном све је  ближа.

03 otvaranje

                Ово сликарство враћа нас давно успостављеној сугубој, аристотелијанској релацији коју су древни Грци означили као калокагатија, а наши преци, у старом и лепом србском језику именовали – доброљепијем. Ликовност се, дакле да изразити тек кроз нераскидиво уплетене категорије Доброте и Лепоте; додајмо још и – Истину; ради добијања нераскидивог Тројство које све обухвата, гради, плави, оснажује и племенитошћу натапа овај наш, не баш тако идеални свет.

                Уметност као со Земљи, као неопходни агенс у потирању тамних одраза и запуштених стања, као опомена, подсећање залуталих душа да постоје и лепши светови; али ту (ево), управо – поред нас. Уметност Божанска, одраз Љубави према Творцу, и укупној Његовој творевини, у шта спадају и листић, мали пуж, птица, цвет… па и ми, раби Његови, са свим својима манама, и особито акцентом на врлинама.  И баш таквим соковима натопљено је (до обила) стваралаштво ове благе и драге жене, послате као дар, да подсети и (ако је могуће) да нас – уразуми.

                Обухватите/захватите, зароните, сконцентришите се, опустите и уживајте у плодовима свакидашњим (и ретким) које нам је обилато на Трпезу Љубави изнела Весна Доновић.

05 DušanM_12 Душан Миловановић

Београд  – 13/1. марта 2020. лета Господњег