Monthly Archives: April 2019

UMETNOST-u-SRBIJI_2019 • Arhitektura

U okviru izložbe UMETNOST-u-SRBIJI_2019 sinoć je u Dvorcu EĐŠEG dodeljna i Velika nagrada za radove iz oblasti arhitekture – dobitnik Nagrade je Ivan FILIPOVIĆ koji je Slobodanu MALDINIJU uputio sledeće pismo iz Japana, gde radi i živi:

Poštovani gospodine Maldini,

Dozvolite mi da izrazim najiskreniju zahvalnost Žiriju i Asocijaciji,na dodeli ove, meni izuzetno značajne nagrade. Kao što možda znate, tipologija objekata ambasada, pitanja arhitektonskih identiteta i teorije reprodukcije ideologije predstavljaju moj lični i profesionalni fokus, od odbrane master projekta na Arhitektonskom fakultetu 2011. godine, u studiju prof. dr Dragane Vasiljević Tomić na temu “Arhitektonski identiteti: Projekat nove ambasade u Bloku 11a”, zaposlenja u Ambasadi Japana kao arhitekte na poziciji asistenta-koordinatora izgradnje novog diplomatsko-konzularnog predstavništva Japana u Beogradu (2013-2015), do mojih doktorskih studija kao stipendista Vlade Japana na Keio Univerzitetu u Tokiju sa temom “Soft Power Architecture: Mechanisms, Manifestations and Spatial Consequences of Exported Architecture Utilized for Ideological Reproduction” (2016-danas).
Veliko mi je zadovoljstvo da je ova tipologija, iako ređe projektovana i građena, prepoznata kao značajna u smislu interakcije sa gradskom matricom i novim međuodnosima i korišćenju prostora koje sa sobom nosi nakon izgradnje. Takođe, saradnja sa mojim ko-autorima, mladim japanskim arhitektama je bila veoma produktivna, dinamična i ispunjavajuća. Bilo je zanimljivo na koji su način oni razumeli i interpretirali srpski identitet i kako se, kroz otvoreni dijalog i diskusiju, došlo do konkursnog rešenja.
Ukoliko Vam je neophodan dodatni materijal, biće mi veoma drago da ga dostavim, pošto su priloženi posteri samo deo celokupnog projekta.
Nažalost, neću biti u mogućnosti da u skorije vreme lično prihvatim nagradu u ime našeg tima, pošto, kao što sam Vam možda i napomenuo, trenutno živim i radim u Tokiju, a u Srbiji ću biti tek tokom oktobra meseca – tada ću se sigurno javiti!
Još jednom, dozvolite da se zahvalim Žiriju i prvenstveno Asocijaciji, koja kontinuirano podržava i promoviše moj rad tokom poslednjih godina.
S poštovanjem ,
- Ivan Filipović.

UuSR_Arhitektura

(Slobodan MALDINI sa Velikom nagradom ispred nagrađenog rada Ivana FILIPOVIĆA)

UMETNOST-u-SRBIJI_2019

U ponedeljak, 8. aprila 2019. godine je u Dvorcu EĐŠEG u Novom Sadu otvorena ovogodišnja izložba UMETNOST-u-SRBIJI_2019 pred velikim brojem posetilaca.

Na izložbi je 100-tinak radova iz arhitekture – dizajna – likovne i primenjene umetnosti – proširenih medija.

190408-otvaranje

Slobodan MALDINI je publiku upoznao sa značajem rada Zorana MANEVIĆA (jednog od pokretača Izložbe UMETNOST-u-SRBIJI, koji je preminuo 4. aprila 2019. godine) i zamolio da mu odamo zasluženu poštu minitom čutanja.

190408-MALDINI_MANEVIĆ

Veliku NAGRADU Izložbe UMETNOST-u-SRBIJI_2019 je dobio Nikola ĐURIČKO za svoj rad ATOS,

ATOS

ArtNAGRADU za Primenjenu umetnost je dobio Stanko KOSTIĆ, za VODARICE,

StankoKOSTIĆ_VODARKE-1

ArtNAGRADU za DIZAJN su dobili Marija STANOJKOVIĆ i Milan KAJGANIĆ za DŽIVDŽANA,

Marija STANOJKOVIĆ_Dživdžan 

ArtNAGRADU za Likovnu umetnost je dobio Stanko NIKAČEVIĆ, za VRATILE se RODE,

Stanko NIKAČEVIĆ_VRATILE se RODE

Izložbu je otvorio Dušan MILOVANOVIĆ.

190408-otvaranje_Maldini

Izložba je otvorena do subote, 13. aprila 2019. godine u 14:00

DOBRO DOŠLI na DEŠAVANJA ArtCENTRA!